Pet kompanija uvelo je zelene poslovne modele

Bez autora
Apr 18 2024

U okviru Green Recovery komponente projekta Covid-19 Investment Response tokom 2023. godine pet preduzeća iz Bosne i Hercegovine iz drvnog i metaloprerađivačkog sektora uspješno je​ implementiralo zelene poslovne modele, čime su značajno unaprijedili svoje poslovanje, ali i konkurentnost na tržištu.

Zaštita okoliša

Tim povodom jučer su, u organizaciji Njemačkog društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), predstavljeni pilotirani zeleni poslovni modeli u ovim malim i srednjim preduzećima, a koji imaju za cilj postići visok stepen zaštite okoliša.

Eva Näher, direktorica programa Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini pri GIZ-u, istakla je da je zelena ekonomija trend u svijetu koji mora da slijedi i BiH, jer se od bh. izvoznih kompanija traži da poštuju standarde zelene privrede.

Zeleni poslovni modeli su pristupi poslovanju koji se fokusiraju na održivost i smanjenje negativnih uticaja na okoliš, istovremeno stvarajući vrijednost za preduzeće i društvo.

Ognjenka Lalović, direktorica Sektora privrede pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, izrazila je nadu da ovo neće ostati samo pilot-projekat.

- Ono što je bilo jako značajno jeste da je ovaj projekat napravio miks i tehničke i finansijske pomoći. Kompanije iz metalnog i drvnog sektora su posebno pod uticajem svojih dobavljača i kupaca iz EU da što prije uvedu zelene poslovne modele u svoje poslovanje i sve do ovog projekta kompanije su sve to mogle realizovati samo svojim sredstvima, te je bitno da postoje organizacije, ali i interes privatnog sektora da se pomogne u ozelenjavanju poslovnih modela, kazala je Lalović.

Dodala je da su ove kompanije same predlagale projekte koji se tiču zelenih poslovnih modela, a odnose se na metode energetske efikasnosti, otpada, cirkularnost materijala...

Solarna elektrana

Bosnian Beech Board d. o. o. iz Visokog je prema riječima predstavnice kompanije Emine Bilalović prijavio projekat instalacije solarne elektrane i u 12 mjeseci je zahvaljujući solarnoj elektrani pokrio 38 posto njegovih potreba za električnom energijom.

- Vjerujemo da je vrijeme da naše kompanije primjenjuju ekološki prihvatljive modele poslovanja i da budu primjer ekološke osviještenosti u našoj državi, kazala je Bilalović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik